رفتار مالی خود در خانواده را تغییر دهید
کارشناسان و متخصصان با تحقیقاتی که انجام دادهاند، توصیههایی برای مدیریت مالی خانواده پیشنهاد کردهاند. این توصیهها مبتنی بر تغییر رفتار و نگرش افراد است. تغییراتی نظیر درک و یادگیری تفاوت میان نیازها و خواستهها، ارتباطات شفاف و صادقانه در مورد مسائل مالی خانواده و استفاده از برنامهریزی مالی دقیق و بودجهبندی و درک روابط میان مسائل مالی و ارتباطات خانوادگی. در ادامه به توصیههایی برای مدیریت مالی خانواده توجه کنید:
درک و تفاهم پیدا کنید
بدانید که هر فرد ارزشها، استانداردها و اهداف متفاوتی دارد. این تفاوت بر دیدگاه او نسبت به پول و نحوهی استفاده از آن اثر میگذارد؛
سعی کنید قوانین مالیِ جاری و رایج در خانوادهی همسرتان را بشناسید و شیوهی اثرگذاری آن را روی همسرتان درک کنید؛
در مورد الگوهای مالی خانواده با همسرتان صادقانه صحبت کنید. قوانین مالی و شیوهی مدیریت مالی خانوادهتان را ارزیابی کنید و برای تغییر یا حفظ آنها تصمیمگیری کنید؛
مهارتهای مدیریت مالی خانواده را با کمک گرفتن از منابع علمی مثل کتابها، سمینارها و مشاوران تقویت کنید؛
انگیزههای پنهان در عادتهای مالی خود را کشف کنید. آیا برای چشم و همچشمی یا وجههی اجتماعی پول خرج میکنید؟ آیا از پول برای جلب توجه و علاقهی دیگران کمک میگیرید؟ آیا کنترل و مدیریت مالی خانواده را بهخاطر عدم اعتماد به همسرتان در دست گرفتهاید؟
برنامهای مالی برای خانواده تدوین کنید و آن را به همهی اعضا آموزش دهید. برای مثال بودجهبندی و سازوکار پسانداز را برای همهی اعضا توضیح دهید.
رفتار مالی خود را تغییر بدهید
اوضاع مالی را با تدوین بودجه مدیریت کنید؛
مسئولیتها و نقشهای مالی خود و همسرتان را بهطور دقیق تعریف کنید؛
دخل و خرجتان را با هم هماهنگ کنید؛
نیازها و خواستهها را در دو فهرست جداگانه بنویسید؛ حتی در زمانی که افزایش درآمد دارید، روند مخارج را ثابت نگه دارید.
متناسب با وضعیت مالی خود و اعضای خانواده، مجوز خرج کردن و برنامهریزی مستقل اقتصادی را هر چند به شکل جزئی به اعضا بدهید.
صرفهجویی کنید
از خریدهای ناگهانی و بیبرنامه پرهیز کنید. فهرست خرید تهیه کنید و به آن وفادار بمانید. همهی کارتهای اعتباری خود و پولهایتان را همیشه همراه خود نبرید. قبل از اینکه اقدام به خرید چیزی بکنید که دلتان خواسته است، کمی در انجام آن تأخیر داشته باشید و صبر کنید. به احتمال زیاد این علاقهی ناگهانی را فراموش میکنید و بعدها از اینکه پولتان را خرج نکردهاید، خوشحال خواهید شد؛
برای مخارجی که هریک از همسران میتوانند داشته باشند، سقف و محدودیت مشخص کنید. این محدودیت بسته به درآمد و سطح و سبک زندگی شما متفاوت خواهد بود؛
برای خریدهای گرانقیمت و سنگین شریک پیدا کنید. مثلا میتوانید با همسایههای خود برای خرید وسیلهای که کاربرد مشترک دارد، شریک شوید؛
هزینههای جانبی و پنهان را که در حواشی خرید ایجاد میشود، شناسایی کنید. مثلا در مجتمع خرید به قصد خرید لباس رفتهاید، از خوردن ناهار یا چیزهای اضافی صرفنظر کنید؛
برنامهای ۳۰ روزه برای خرید خواروبار خود تهیه کنید تا اسراف یا زیادهروی صورت نگیرد؛
مخارج مربوط به پرداخت قروض و وامها و … را در ابتدای برنامهریزی مالی خود مدیریت کنید و سعی کنید هرچه زودتر قرضهای خود را پرداخت کنید. بدهکاری نباید به وضعیتی دائمی تبدیل شود؛
حداقل بهاندازهی ۳ ماه از درآمد خود، برای روز مبادا پسانداز کنید. اگر خانوادهی شما فقط یک نانآور دارد این مدت را به ۶ ماه افزایش بدهید؛
بیمه عمر، پزشکی و اموال را با اوضاع زندگی خود تطبیق دهید و ببینید خدمات قابل قبول هستند یا خیر.
در ادامه به ضعفهایی که در ارتباطات خانوادگی شما وجود دارد و نشانههای مالی به شکل علائم خارجی این ضعفها توجه شده است و راهکارهایی برای مقابله با این ضعفها مطرح شده است :
ارتباطات ضعیف
نمود مالی این ضعف:
مبلغ پساندازشده برای تحصیل فرزندتان را بدون اجازهی همسرتان خرج کردهاید یا یکی از چکهای همسرتان برگشت خورده است چون به او نگفتهاید که هفتهی پیش از حساب او یک تبلت یا موبایل جدید خریدهاید.
روش مقابله:
با همسرتان جلسات ماهانه و هفتگی بگذارید و در مورد مسائل مالی خود صحبت کنید. اهداف مالی مشترک تعیین کنید و قبل از خرید و سرمایهگذاری با هم مشورت کنید.
کنترل و سلطهجویی در روابط
نمود مالی این ضعف :
همسرتان از دست رئیسبازیهای شما خسته میشود و به خرید میرود و هرچه که میخواهد میخرد، علتش هم نوعی انتقامجویی پنهان برای عصبانیکردن شماست. زورگویی شما در واقع باعث این طغیان شده است. نمود دیگرش زمانی است که همهی امور و مدیریت مالی خانواده را بر عهده میگیرید و نمیگذارید همسرتان کوچکترین دخالتی داشته باشد، یعنی جایی از کارتان میلنگد.
روش مقابله:
هریک از زوجین باید اجازهای برای کنترل بخشی از امور مالی داشته باشند. این اجازه از مشورت و توافق دوجانبه حاصل میشود. یعنی نوعی تقسیم کار و تأثیرگذاری برای هر فرد در نظر گرفته میشود. نقشها و مسئولیتها را باید بهطور دقیق تعریف کرد و هریک از زوجها یکی از وظایف خرید، سرمایهگذاری، پرداخت قبوض یا بودجهبندی را عهدهدار شود.
نقشهای تعریف نشده
نمود مالی ضعف:
شما فکر میکنید همسرتان قبضهای آب و برق و… را پرداخت کرده است و او فکر میکند شما این کار را کردهاید. در حالی که هیچ قبضی پرداخت نشده است و این نتیجهی عدم تعریف و درست نقش مالی هریک از طرفین است.
روش مقابله:
نقشها، وظایف و مسئولیتها را تقسیم و تعریف کنید و نگذارید امور مالی بیبرنامه و شلخته پیش بروند.
خودخواهی
نمود مالی ضعف:
مبلغ پسانداز را صرف خرید چیزی میکنید که صرفا مورد علاقهی خودتان است یا مبلغ پسانداز و ذخیرهی خود را از همسرتان پنهان میکنید تا آن را آنطور که دوست دارید، خرج کنید.
روش مقابله:
نیازها و خواستههای اعضای خانواده را در نظر بگیرید و از خریدهای ناگهانی و غیرضروری پرهیز کنید. یا در مورد برنامهها، انتظارات و تجارب همسر خود با او حرف بزنید و سعی کنید احساسات یکدیگر را درک کنید.
بیاحترامی
نمود مالی ضعف:
به همسر خود مدام الفاظ ناشایستی چون خسیس یا گدا نسبت میدهید. یا اینکه تفریحات و علایق او را مسخره میکنید و دوست ندارید برای رسیدگی به آنها حتی پول کمی هزینه شود.
روش مقابله:
درک و احترام خود نسبت به نگرش همسرتان به پول را بالا ببرید و به احساسات او در هنگام صحبت از مسائل مالی توجه کنید.
بیاعتمادی
نمود مالی ضعف:
کنترل و مدیریت امور مالی و مدیریت مالی خانواده را بهطور کلی بهدست گرفتهاید و اجازهی هیچ دخالتی به همسرتان نمیدهید.
روش مقابله:
هر فرد باید نقشی در مدیریت درآمد و خانواده داشته باشد؛ به شکلی که برای مدیریت حیطهی مسئولیتش نیازی به پاسخگویی به دیگران نداشته باشد. یادتان نرود که حس استقلال برای هر فرد بسیار مهم است.
برگرفته از : foreverfamilies.byu.edu