تصمیمات مالی شخص و خانواده

بسیاری از مشکلات مالی به دلیل تصمیمات نابخردانه ایجاد میشوند. مطالعات نشان میدهد که بیشتر اختلافات و مشکلات مالی با دلایل غیرمالی بهوجود میآیند؛ دلایلی که ریشه در مشکلات رفتاری افراد دارند. بعضی از این رفتارها شامل :
خریدهای ناگهانی و بدون برنامه؛
مادیگرایی افراطی؛
دغدغههای بیارزش اجتماعی مثل چشم و همچشمی؛
استفاده ابزاری از پول برای سلطهگری و کنترل دیگران؛
و اعتیاد به خرید و … است.
عوامل مرتبط با هویت، شخصیت، احساسات و نگرش افراد نسبت به پول و مادیات در مدیریت مالی خانواده و شخص بسیار تأثیرگذار است. پول با احساسات ما ارتباط بسیار نزدیکی دارد. شاید شما هم تاکنون از پول با اهدافی چون نفوذ در دل دیگران، استفاده کرده باشید. شاید برای خرید هدیه با اهدافی چون خودنمایی، بهدست آوردن دل فردی خاص حتی پول هم قرض کرده باشید؛ شاید برای گریز از فشارها و عوض کردن حال و هوای خودتان به خرید میروید. در هر حال حرف اصلی این است که پول و احساسات به هم ربط دارند.
شخصیت هم ارتباط تنگاتنگی با پول و نحوهی مدیریت مالی شما دارد. فرض کنید خانم خانه فردی سهلگیر و ولخرج است، بهطور معمول، چنین فردی به بودجهبندی، برنامهریزی مالی و … اهمیت چندانی نمیدهد. از سویی دیگر ، اگر فردی بهشدت منظم، اهل برنامهریزی و سلطهجو و مدیر باشد، در مدیریت مالی خانواده کاملا متفاوت عمل خواهد کرد و برای مخارج تفریحی و غیر ضروری مخارجی را در نظر نخواهد گرفت. رفتار شما ریشه در کودکیتان دارد. از سوی دیگر پول هم ابزار مناسبی برای سلطه، نفوذ، ایجاد ترس یا حتی طرد شدن از اجتماعات خاصی است.
اگر واضحتر بگوییم، متأسفانه در این جهان خاکی آنچه که به عنوان چرک کف دست شناخته میشود، کنترل خیلی از چیزها را به دست گرفته است و در نتیجه وجودش قدرت زیادی به افراد میبخشد و به همین دلیل تا این اندازه مهم و پررنگ شده است. در بعضی موارد رفتار ما از آنچه در کودکی تجربه کردهایم، نشأت میگیرد. وقتی والدین شما مدام در مورد پول، مسائل مالی و مدیریت مالی خانواده بحث میکردند، به احتمال زیاد شما در بزرگسالی فردی شدهاید که با همسرتان مدام در این باره حرف میزنید و بحث میکنید. یا اگر همسر شما در خانوادهای متمول رشد کرده باشد، احتمالا با کلماتی چون برنامهریزی مالی و پسانداز بیگانه است.
روابط و رفتار مالی
نوع روابط شما بهویژه در زمینهی زناشویی تأثیر زیادی بر شیوه و عملکردتان در مدیریت مالی خانواده دارد. پژوهشگران دریافتهاند که ویژگیهای زیر در ازدواج، امنیت مالی را تحتالشعاع قرار میدهد:
ارتباطات نامؤثر و ضعیف؛
کنترل و سلطهجویی بر دیگری؛
نقشهای تعریف نشده؛
بیاحترامی؛
بیاعتمادی
ارتباطات نامؤثر و ضعیف
ارتباطات مؤثر در مورد مسائل مالی و اهداف اقتصادی خانواده بسیار ضروری است. آیا با نگرش همسرتان نسبت به پول آشنایی دارید؟ اهداف مالی او را میدانید؟ قبل از خریدهای گران و سنگین با همسر خود مشورت میکنید؟ در مورد پول مازادی که به عناوین مختلف مثل هدیه، تخفیف و… به دستتان میرسد، توافق و برنامهریزی دارید؟ همهی اینها به معنای داشتن ارتباطات مؤثر است که میتواند بر مدیریت مالی خانواده شما اثر بگذارد.
نزدیکی احساسی و عاطفی
آیا از احساسات خود نسبت به پول و مسائل مالی باخبر هستید؟ آیا میدانید چرا مسائل مالی اینقدر برای همسرتان مهم است و موجب تشویش و اضطراب او میشود؟ آیا میدانید چرا پسانداز کردن برای او اینقدر اولویت دارد؟ شاید دلیل آن، مشکلات و تجربههایی است که در کودکی با خانوادهاش داشته است. نزدیکی احساسی و عاطفی یعنی باخبر بودن از احساسات همسر خود در مورد مسائل مالی که این امر شما را در مدیریت مالی خانواده به شکل مؤثرتر و بهتر یاری میکند.
احترام دوسویه و ملاحظهکاری
آیا شما هم از پول به عنوان حربهای برای کنترل همسرتان استفاده میکنید؟ شما هم در صورت عصبانیت از دست همسرتان به خرید میروید و برای اینکه روی اعصابش راه بروید هرچه پول در حسابش دارد را خالی میکنید؟ آیا شما به میل و علاقه همسرتان برای خرید اسباب و اثاثیه نو مثل تعویض پردهها یا علاقهی او به پسانداز برای سفر به جایی دیدنی بیتوجه هستید؟ آیا احساسات همسر خود را در تصمیمات مالی در نظر میگیرید؟ توجه به این مسائل به معنای احترام دوسویه و ملاحظه کردن در روابط خانوادگی است.
عشق و اعتماد
آیا شما و همسرتان به علاقه و احترامی که از درون نسبت به هم دارید، واقف هستید؟ آیا در مورد درآمد و مسائل مالی با همسرتان روراست هستید؟ عشق و اعتماد موجب میشود که زن و شوهر با یکدیگر صادق باشند و خیلی شفاف و بدون دروغ یکدیگر را از مسائل مالی خود باخبر کنند.
برگرفته از: foreverfamilies.byu.edu